Dzięki tym trikom, kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były idealnie soczyste, chrupiące, a panierka nie odchodziła od mięsa? Przedstawiamy trik, za sprawą którego ulubiona potrawa wielu Polaków będzie smakowała jak z najlepszej restauracji. Z okazji Dnia Kotleta Schabowego, który obchodzimy 7 listopada, zdradzamy co zrobić, żeby przysmak ten rozpływał się w ustach.

Sekret przygotowania idealnych kotletów tkwi w kilku trikach
Sekret przygotowania idealnych kotletów tkwi w kilku trikach123RF/PICSEL

Ulubionym daniem mięsnym większości Polaków są kotlety — czy to mielone, drobiowe czy schabowe, cieszą się niezmiennie ogromną popularnością w naszym kraju. Zamawiamy je chętnie w restauracjach, ale również często sami przygotowujemy na rodzinny obiad. Wydawać by się mogło, że przyrządzenie tego dania nie wymaga żadnych umiejętności ani specjalnych przepisów. Jak się jednak okazuje, podczas przygotowywania kotletów schabowych warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które sprawią, że mięso będzie jeszcze smaczniejsze, a chrupiąca panierka nie zostanie na patelni.

Z okazji Dnia Kotleta Schabowego, który obchodzimy 7 listopada, przedstawiamy nieco inny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego, polskiego dania. Tak przekonasz się, że panierowane mięso może smakować leszcze lepiej.

Schab na kotlety należy dobrze rozbić a następnie zapanierować
Schab na kotlety należy dobrze rozbić a następnie zapanierować 123RF/PICSEL

Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe?

Okazuje się, że sekret dobrze przylegającej do mięsa, smacznej i chrupiącej panierki tkwi w jednym składniku. Najlepsi kucharze radzą bowiem, aby do jajek, w których obtaczamy schab dodać odrobinę... wody gazowanej. Ponadto, najsmaczniejsze kotlety przygotujemy wyłącznie ze schabu. Wbrew wielu opiniom, mięso wcale nie musi być mocno przyprawione - wystarczy jedynie odrobina soli i pieprzu. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Aby mięso zachowało swoją strukturę i było miękkie, istotne będzie dokładne jego rozbicie. Po za tym kluczowa jest również panierka, która sprawia, że kotlety są tak pyszne i chrupiące.

Nie obędzie się także bez dobrej jakości tłuszczu do smażenia. Najlepiej do tego sprawdzi się smalec, który nada kotletom schabowym wyjątkowej delikatności. Żaden olej czy masło nie sprawdzą się w tym przypadku równie doskonale.

Jeśli dodasz do jajka odrobinę wody gazowanej, panierka będzie dobrze trzymała się mięsa
Jeśli dodasz do jajka odrobinę wody gazowanej, panierka będzie dobrze trzymała się mięsa123RF/PICSEL

Dodaj odrobinę do panierki. Kotlety będą nieziemsko pyszne

Tradycyjna panierka do kotletów schabowych to jajko, mąka oraz bułka tarta - w których obtacza się mięso w takiej właśnie kolejności. Mało kto wie, jednak po roztrzepaniu jajek warto dodać do nich odrobinę zimnej wody gazowanej. To poprawi jakość panierki, wpłynie na jej chrupkość i sprawi, że będzie idealnie przylegała do schabu.

Spróbuj przygotować kotlety schabowe według tych wskazówek, a już nigdy nie powrócisz do tradycyjnego przepisu.

***

Czytaj również: 

Uber wzmacnia weryfikację kierowców materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas