Pizza z pomidorami i kaparami
Smak wakacji we Włoszech!
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kaparów ze słoika
- 10 dag parmezanu
- mięta albo bazylia
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Drożdże rozpuść w 5 łyżkach ciepłej wody, wlej do wgłębienia. Zaczyn oprósz mąką, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie do miseczki z zaczynem wlej 200 ml letniej wody i olej. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut. Pomidory z puszki osącz, rozgnieć. Przypraw bazylią, oregano, solą i pieprzem.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na dwie porcje. Z każdej uformuj placek w kształcie serca. Placki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż świeżymi pomidorami i posyp kaparami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 20 minut. Gotowe pizze posyp startym parmezanem oraz miętą lub bazylią.