Pizza z salami na drożdżowym cieście

Puszyste, domowe ciasto, sos pomidorowy i pyszne dodatki. To się nie może nie udać!

Do pizzy możesz również dodać paprykę, cebulę lub grzybki
Do pizzy możesz również dodać paprykę, cebulę lub grzybki 123RF/PICSEL

Przygotowanie:
Drożdże zalej mlekiem, dodaj cukier i wymieszaj. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, drożdże z mlekiem, olej i dużą szczyptę soli. Wymieszaj rękami, po czym zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj kulę ciasta oliwą, włóż do miski i przykryj. Odstaw na przynajmniej dwie godziny.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Rozwałkuj ciasto i ułóż na posmarowanej oliwą blasze. Zostaw na 10 minut, po czym posmaruj przecierem pomidorowym. Na wierzchu rozłóż plasterki salami i połówki pomidorów.

Piecz 30 minut. Na 5 minut przed końcem rozłóż na pizzy kawałki mozzarelli (jeśli ser będzie się piekł za długo, zrobi się twardy). Podaj posypaną czarnym pieprzem i listkami bazylii.

***

Zobacz także:

Grażyna Wolszczak: Czuje się trochę bezpieczniejNewseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas