Pizzette z ciasta francuskiego i drożdżowego - przekąski do każdego bufetu
Pizzette, czyli miniaturowe krążki przypominające pizzę, to niezbędny element bufetów we Włoszech. Można przygotować je błyskawicznie z ciasta francuskiego albo drożdżowego, co jednak zabiera więcej czasu.
Ciepłe, wyjęte prosto z pieca pizzette można kupić na stoiskach z pieczywem na targach, a także w wielu sklepach z wypiekami oraz w cukierniach. To ulubiona przekąska włoskich dzieci. Nie ma bez niej żadnego przyjęcia ani pikniku. Łatwo zrobić je w domu.
Najszybciej przygotowuje się je z ciasta francuskiego. Jego płat należy rozwinąć, a następnie wyciąć z niego kółka szklanką. Krążki układamy na blachę zachowując odległość i nakłuwamy widelcem, a potem smarujemy rozbitym jajkiem.
Na środek każdego krążka należy nałożyć łyżkę gęstego sosu pomidorowego i mały kawałek mozzarelli.
Pizzette pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut na złoty kolor.
Aby zrobić je z ciasta przypominającego spód pizzy należy wymieszać 20 gramów świeżych drożdży z około 140 ml wody i łyżeczką cukru. Do tej mieszkanki dodajemy 250 gramów mąki do pizzy, łyżeczkę soli i 30 ml oliwy. Ciasto wyrabiamy, aby powstała z niego elastyczna kula. Doskonale nadaje się do tego maszyna do pieczenia chleba, w której jest funkcja zagniatania i rośnięcia ciasta drożdżowego. Po zagnieceniu musi ono rosnąć około godziny.
Po tym czasie należy je rozwałkować - dodając, gdy trzeba, odrobinę mąki - na placek wysokości około 1-2 cm. Szklanką wycinamy krążki, na które nakładamy sos pomidorowy i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Drożdżowe pizzetki pieczemy w temperaturze około 250 stopni przez około kwadrans, do chwili, gdy nabiorą złotego koloru i wyrosną. (PAP Life)