Pizzowe ślimaczki
Czy może być coś lepszego niż przekąska, która łączy w sobie wspaniały smak i składniki dodające zdrowia? Nie! Sięgnij po serowe specjały, aby przygotować pyszną niespodziankę dla dzieci w dniu ich święta!

Składniki
- ciasto francuskie - 300 g
- ser żółty np. Salami Serenada - 15 plastrów
- ser żółty np. Radamer Serenada - 150 g
- wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) - 200 g
- kukurydza - 100 g
- pomidory pelati ( w puszce ) - 200 g
- świeży czosnek - 2 ząbki
- sól, pieprz, oregano, bazylia - do smaku
- świeży szczypiorek
- jajko - do posmarowania
Sposób przygotowania
Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos.
Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię - mieszamy.
Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę.
Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę.
Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut/200 st. C.
Podajemy na ciepło!