Reklama

Placek à la pizza

Smaczny i szybki posiłek

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 30 dag spaghetti
  • 20 dag mielonego indyka
  • 20 dag oscypka
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 szkl. śmietany 18-proc.
  • suszona i świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Włóż spaghetti. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 4 minut. Ugotowany na pół- twardo makaron osącz na sitku. 

2. Mięsną masę wymieszaj z 1 jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i suszoną bazylią. Oscypek zetrzyj. Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Do miseczki wbij pozostałe jajka. Dolej do nich śmietanę. Dodaj koncentrat i wymieszaj widelcem. Dołóż czosnek i starty ser oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze całość wymieszaj. 

3. Formę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż 2/3 makaronu. Przykryj go mię- sną masą i wyłóż pozostały makaron. Zalej masą śmietanową. Na wierzchu placka ułóż plasterki pomidorów. Pizzę piecz ok. 35 minut w 185 st. C (góra i dół). Udekoruj listkami bazylii.  

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy