Placek biszkoptowy

Fantastyczny deser po niedzielnym obiedzie.

Składniki na 10-12 porcji:

  • 500 g rabarbaru
  • 200 g cukru
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml oleju
  • opakowanie cukru waniliowego

Reklama

1. Rabarbar oczyść, obierz i jeśli chcesz, pokrój na mniejsze kawałki (można też zostawić je w całości). Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz cukier waniliowy i ubijaj, aż cukier się rozpuści.
2. Następnie dodaj żółtka oraz powoli mąkę, delikatnie wymieszaj i dodaj olej. Ciasto przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nim połóż rabarbar (możesz dodatkowo oprószyć go cukrem drobnym kryształem).3. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temperatura 170°C) i piecz ok. 40 minut.Do tego ciasta: możesz podać bitą śmietanę - będzie jeszcze pyszniejsze!Czas przygotowania: około 30 minut, pieczenie 40 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje