Placek biszkoptowy
Fantastyczny deser po niedzielnym obiedzie.
Składniki na 10-12 porcji:
- 500 g rabarbaru
- 200 g cukru
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 ml oleju
- opakowanie cukru waniliowego
1. Rabarbar oczyść, obierz i jeśli chcesz, pokrój na mniejsze kawałki (można też zostawić je w całości). Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz cukier waniliowy i ubijaj, aż cukier się rozpuści.
2. Następnie dodaj żółtka oraz powoli mąkę, delikatnie wymieszaj i dodaj olej. Ciasto przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nim połóż rabarbar (możesz dodatkowo oprószyć go cukrem drobnym kryształem).3. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temperatura 170°C) i piecz ok. 40 minut.Do tego ciasta: możesz podać bitą śmietanę - będzie jeszcze pyszniejsze!Czas przygotowania: około 30 minut, pieczenie 40 minut