Placek brzoskwiniowy z kruszonką
Smakowite domowe ciasto.

Składniki:
opakowanie (350 g) mrożonego kruchego ciasta
3 łyżki dżemu morelowego
3 brzoskwinie lody waniliowe (do podania)
Kruszonka
- 40 g masła
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki drobnego cukru (do wypieków)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
1 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto rozmroź i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek grubości ok. 1/2 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2 Posmaruj ciasto dżemem, zostawiając wolne brzegi szerokości 5 cm. Brzoskwinie pokrój w plasterki i ułóż na dżemie. Zawiń brzegi ciasta na owoce.
3 Wymieszaj masło z migdałami, mąką, cukrem i cynamonem i rozsyp grudki kruszonki na brzoskwiniach. Piecz ok. 25 minut, aby ciasto i kruszonka się przyrumieniły. Podawaj na ciepło, z lodami waniliowymi.