Placek brzoskwiniowy z kruszonką

Smakowite domowe ciasto.

Składniki:

opakowanie (350 g) mrożonego kruchego ciasta

Reklama

3 łyżki dżemu morelowego

3 brzoskwinie lody waniliowe (do podania)

Kruszonka

  • 40 g masła
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki drobnego cukru (do wypieków)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto rozmroź i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek grubości ok. 1/2 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2 Posmaruj ciasto dżemem, zostawiając wolne brzegi szerokości 5 cm. Brzoskwinie pokrój w plasterki i ułóż na dżemie. Zawiń brzegi ciasta na owoce.

3 Wymieszaj masło z migdałami, mąką, cukrem i cynamonem i rozsyp grudki kruszonki na brzoskwiniach. Piecz ok. 25 minut, aby ciasto i kruszonka się przyrumieniły. Podawaj na ciepło, z lodami waniliowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje