Reklama

Placek drożdżowy z masą budyniową

Znika w mig!

Czas przyrządzenia: ok. 130 min
Składniki dla: 24 porcji

Składniki

  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 2 łyżki + 2/3 szkl. cukru
  • 800 ml mleka
  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 kg truskawek
  • 10 dag płatków migdałowych
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania

1. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz 1/2 szkl. mleka.W garnku zagotuj 2 i 1/2 szkl. mleka. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj mieszając,aż masa budyniowa zgęstnieje.Pozostałe mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 15 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj zaczyn, połowę masła, resztę cukru i jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę.W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

2. Truskawki umyj, oczyść, pokrój na połówki. Blachę (36 x 41 cm) posmaruj tłuszczem. Stolnicę oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.Rozwałkuj na stolnicy na grubszy placek. Wylep nim spód blachy. Odstaw jeszcze na ok. 15 minut, by ciasto ponownie podrosło.

3. Pozostałe masło pokrój na kawałeczki, wciśnij je w ciasto. Na wierzchu łyżką nałóż porcje budyniu oraz truskawki. Posyp płatkami migdałowymi. Placek piecz 40 minut w temp. 175 st. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy