Placek drożdżowy z masą budyniową
Znika w mig!
Sposób przygotowania
1. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz 1/2 szkl. mleka.W garnku zagotuj 2 i 1/2 szkl. mleka. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj mieszając,aż masa budyniowa zgęstnieje.Pozostałe mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 15 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj zaczyn, połowę masła, resztę cukru i jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę.W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
2. Truskawki umyj, oczyść, pokrój na połówki. Blachę (36 x 41 cm) posmaruj tłuszczem. Stolnicę oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.Rozwałkuj na stolnicy na grubszy placek. Wylep nim spód blachy. Odstaw jeszcze na ok. 15 minut, by ciasto ponownie podrosło.
3. Pozostałe masło pokrój na kawałeczki, wciśnij je w ciasto. Na wierzchu łyżką nałóż porcje budyniu oraz truskawki. Posyp płatkami migdałowymi. Placek piecz 40 minut w temp. 175 st.