Placek krakersowy
Oryginalny placek.
Ciasto:
- 4 białka, szklanka cukru,
- 10 dag wiórków kokosowych.
Krem:
- 1/2 litra mleka,
- 2 żółtka, cukier waniliowy,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 10 dag wiórków kokosowych,
- kostka masła,
- 2 galaretki,
- 2 opakowania krakersów.
Przyrządzanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem i piec 35 minut w temp. 180 stopni C. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i z cukrem waniliowym. Do utartej masy dodać obydwie mąki oraz pół szklanki mleka, dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Na gotujące się mleko wlać masę. Cały czas mieszając, ugotować budyń. Dodać wiórki kokosowe i zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć na puch - cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Upieczony spód posmarować częścią kremu i ułożyć na nim warstwę krakersów. Trochę masy odłożyć do dekoracji, resztą rozsmarować na krakersach. Ciasto udekorować galaretkami. Porcja - 360 kcal
Czas przygotowania: 90 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!