Placek krakersowy
Oryginalny placek.

Składniki na 20 porcji:
Ciasto: - 4 białka, szklanka cukru, - 10 dag wiórków kokosowych. Krem: - 1/2 litra mleka,- 2 żółtka, cukier waniliowy, - 3/4 szklanki cukru, - 2 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 10 dag wiórków kokosowych, - kostka masła, - 2 galaretki, - 2 opakowania krakersów.
Przyrządzanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem i piec 35 minut w temp. 180 stopni C. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i z cukrem waniliowym. Do utartej masy dodać obydwie mąki oraz pół szklanki mleka, dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Na gotujące się mleko wlać masę. Cały czas mieszając, ugotować budyń. Dodać wiórki kokosowe i zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć na puch - cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Upieczony spód posmarować częścią kremu i ułożyć na nim warstwę krakersów. Trochę masy odłożyć do dekoracji, resztą rozsmarować na krakersach. Ciasto udekorować galaretkami. Porcja - 360 kcal Czas przygotowania: 90 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!