Placek mandarynkowy

Pyszne ciasto.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg słodkich i soczystych mandarynek bezpestkowych,
- szklanka łuskanych orzechów włoskich,
- 3 czubate łyżki cukru,
- 25 dag mąki kukurydzianej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- olej do wysmarowania formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Orzechy i mandarynki (oczywiście bez skórki) przepuść przez maszynkę, po czym wymieszaj dokładnie z mąką, cynamonem, cukrem i żółtkami, dodaj pianę z białek i wyłóż do formy. Piecz mniej więcej godzinę. Gotowe! Pycha! Ciasto polukruj lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego. Udekoruj cząstkami mandarynek.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas