Placek mandarynkowy
Pyszne ciasto.

Składniki:
- 1 kg słodkich i soczystych mandarynek bezpestkowych, - szklanka łuskanych orzechów włoskich, - 3 czubate łyżki cukru, - 25 dag mąki kukurydzianej, - pół łyżeczki cynamonu, - 2 jajka, - szczypta soli, - olej do wysmarowania formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Orzechy i mandarynki (oczywiście bez skórki) przepuść przez maszynkę, po czym wymieszaj dokładnie z mąką, cynamonem, cukrem i żółtkami, dodaj pianę z białek i wyłóż do formy. Piecz mniej więcej godzinę. Gotowe! Pycha! Ciasto polukruj lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego. Udekoruj cząstkami mandarynek.