Placek mocno migdałowy

W sam raz na popołudniowy deser

Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zrób zaczyn: mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże. Wsyp 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mą- ki. Dobrze wymieszaj (zaczyn powinien być gładki). Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. 

2. Jagody przebierz, opłucz, delikatnie osusz. Mąkę pszenną przesiej przez sitko, wymieszaj z mąką migdałową, resztą cukru i z solą. Dodaj jajko roztrzepane z żółtkami i jogurt. Na końcu wlej zaczyn oraz ew. zapach. Zagnieć ciasto, wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. 

3. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Blaszkę wyłóż pergaminem. Wyrośnięte ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na prostokątny placek. Przełóż go na blaszkę, równomiernie posyp jagodami, lekko je dociśnij. Piecz ok. 40-50 minut. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem wymieszanym z orzechami.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas