Reklama

Reklama

Placek rabarbarowy

Najlepsze ciasto dzieciństwa

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 24 porcje

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 szkl. drobnego cukru
  • 2 kostki masła (razem 50 dag)
  • 80 dag rabarbaru
  • 6 jajek
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Z 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 cukru waniliowego, 2/3 szkl. cukru oraz 2/3 kostki masła zagnieć kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałeczki. Pozostałe masło utrzyj z 1 i 1/3 szkl. cukru oraz z drugim cukrem waniliowym. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od bia- łek. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej żółtka oraz całe jajko. Resztę mąki pszennej przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną. Porcjami połącz z masą maślaną. Całość szybko utrzyj mikserem. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim rabarbar. Białka ubij z sokiem cytrynowym i pozostałym cukrem. Bezę wyłóż na rabarbar. Wierzch posyp kruszonką. Wstaw do piekarnia rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez 40-45 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje