Reklama

Placek twarogowy

Pyszny i delikatny placek twarogowy z porzeczkami, który zachwyci każdego łasucha. Spróbuj, a na stałe zagości w twoim domu.

Czas przyrządzenia: 60 min + chłodzenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki - spód:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2/3 kostki masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki - masa:

  • 40 dag czarnych porzeczek
  • 50 dag sera twarogowego śmietankowego
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki - kruszonka:

  • 1 szkl. mielonych migdałów
  • 6 łyżek mąki
  • po 4 łyżki cukru i masła

Sposób przygotowania:

1. Spód: zimne masło posiekaj, dodaj obie mąki, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj spłaszczoną kulę, owiń ją folią spożywczą i schładzaj 40 minut. Prostokątną formę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach formy i przełóż go do niej. Dociśnij ciasto do dna, gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 st. 

2. Masa: owoce przebierz, opłucz, osusz i poodrywaj od gałązek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Połącz z pojedynczo dodawanymi jajkami oraz porcjami mąki ziemniaczanej i twarogu. Na końcu domieszaj owoce. 

3. Składniki kruszonki połącz, rozcierając je palcami. Wstaw do lodówki. Na upieczony, przestudzony spód wyłóż masę serową. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz 30 minut.

Reklama

Owocowa warstwa


Masy serowej możesz nie łączyć z porzeczkami, tylko posypać nimi (i kruszonką) ciasto po ok. 20 minutach pieczenia.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: placek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy