Placek twarogowy
Pyszny i delikatny placek twarogowy z porzeczkami, który zachwyci każdego łasucha. Spróbuj, a na stałe zagości w twoim domu.
Sposób przygotowania:
1. Spód: zimne masło posiekaj, dodaj obie mąki, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj spłaszczoną kulę, owiń ją folią spożywczą i schładzaj 40 minut. Prostokątną formę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach formy i przełóż go do niej. Dociśnij ciasto do dna, gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 st.
2. Masa: owoce przebierz, opłucz, osusz i poodrywaj od gałązek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Połącz z pojedynczo dodawanymi jajkami oraz porcjami mąki ziemniaczanej i twarogu. Na końcu domieszaj owoce.
3. Składniki kruszonki połącz, rozcierając je palcami. Wstaw do lodówki. Na upieczony, przestudzony spód wyłóż masę serową. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz 30 minut.
Owocowa warstwa
Masy serowej możesz nie łączyć z porzeczkami, tylko posypać nimi (i kruszonką) ciasto po ok. 20 minutach pieczenia.