Placek z dżemem wiśniowym i kruszonką
Choć sezon na wiśnie już za nami, to nie musimy ich sobie odmawiać. Co powiesz na ciasto drożdżowe z dżemem wiśniowym i kruszonką?
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z 1/2 szkl. ciepłego mleka i 3-4 łyżkami mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. 1/2 kostki masła stop. Do miski wsyp pozostałą mąkę. Dodaj resztę cukru i ciepłego mleka. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Wlej wystudzone masło. Ponownie wyrób. Ciasto przykryj i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Dżem wymieszaj z pokruszonymi płatkami. Blachę posmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy, formując wyższe brzegi. Na placku rozsmaruj dżem z płatkami migdałowymi. Składniki kruszonki posiekaj nożem, zagnieć z nich ciasto i zetrzyj na tarce z dużymi otworami wprost na wierzch ciasta. Piecz 45 minut w 180 st.
Dobra rada cukiernika
Ciasto drożdżowe wyrabiaj ręcznie, aż zacznie odchodzić od miseczki. Dzięki temu wtłoczysz w nie więcej powierza niż przy wyrabianiu mikserem, przez co lepiej wyrośnie.