Reklama

Placek z dżemem wiśniowym i kruszonką

Choć sezon na wiśnie już za nami, to nie musimy ich sobie odmawiać. Co powiesz na ciasto drożdżowe z dżemem wiśniowym i kruszonką?

Składniki dla: 16 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 2 słoiki dżemu wiśniowego (z całymi owocami)
  • 15 dag płatków migdałowych w masło i mąka do blachy

Składniki - kruszonka:

  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/3 kostki masła
  • po 1/2 szkl. mielonych migdałów i mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z 1/2 szkl. ciepłego mleka i 3-4 łyżkami mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. 1/2 kostki masła stop. Do miski wsyp pozostałą mąkę. Dodaj resztę cukru  i ciepłego mleka. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Wlej wystudzone masło. Ponownie wyrób. Ciasto przykryj i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

2. Dżem wymieszaj z pokruszonymi płatkami. Blachę posmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy, formując wyższe brzegi. Na placku rozsmaruj dżem z płatkami migdałowymi. Składniki kruszonki posiekaj nożem, zagnieć z nich ciasto i zetrzyj na tarce z dużymi otworami wprost na wierzch ciasta. Piecz 45 minut w 180 st.

Reklama

Dobra rada cukiernika

Ciasto drożdżowe wyrabiaj ręcznie, aż zacznie odchodzić od miseczki. Dzięki temu wtłoczysz w nie więcej powierza niż przy wyrabianiu mikserem, przez co lepiej wyrośnie.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy