Placek z jagodami
Ten placek możesz serwować na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych oraz na zimno z rozetką bitej śmietany posypanej pałatkami czekolady.
- kostka margaryny,
- szklanka cukru pudru,
- aromat waniliowy,
- 4 jajka,
- 1 pojemniczek mrożonych jagód,
- 2 szklanki mąki,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Margarynę utrzyj na krem z dodatkiem 3/4 szklanki cukru pudru. Ucierając wbijaj po 1 jajku. Następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną (łyżeczkę mąki ziemniaczanej zachowaj) oraz proszek do pieczenia i zapach. Dokładnie wymieszaj. Jagody wymieszaj z odłożoną mąką ziemniaczaną. 2. Blachę wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą lub mąką. Połowę jagód ostrożnie wymieszaj z ciastem. Całość rozsmaruj w przygotowanej blasze. Posyp resztą jagód. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45-55 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem placek posyp resztą cukru pudru. Ten placek możesz serwować na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych oraz na zimno z rozetką bitej śmietany posypanej pałatkami czekolady. Wspaniały duet smakowy w takim piaskowym placku tworzą morele lub brzoskwinie z puszki i właśnie jagody.