Reklama

Reklama

Placek z kruszonką

Pod kruszonkę możesz wybrać takie owoce, jakie lubisz. Gdy brakuje świeżysz, wybierz mrożone.

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 40 dag różnych jagód np. (borówek amerykańskich, porzeczek itp.)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta i masło do formy

Składniki na kruszonkę

  • 15 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru

1. Składniki kruszonki przesiekać  nożem (masło musi być zimne),  rozetrzeć w palcach, by powstały grudki. Jeśli jest za wilgotna, dosypać mąki.

Reklama

2. Miękkie masło utrzeć z cukrem  na puch. Wciąż ucierając, wbijać po jednym jajku i dodawać porcjami mąkę przesianą z budyniem i proszkiem. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką, obsypać owocami i kruszonką, piec ok. 45 min (do suchego patyczka) w temp. 175°C. 


Twoje Imperium

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Placek z kruszonką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje