Placek z orzechami
Bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki
- 1 szklanki mąki
- 5 jaj
- szklanka cukru kryształu
- 1/2 szklanki oleju
- łyżka kakao
- 5 jabłek
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szklanka posiekanych orzechów
- 2 łyżki ciepłej wody
- szczypta sol
16 porcji
Sposób przygotowania
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Lekko posolone białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając olej, wodę, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. 2. Następnie delikatnie wmieszać jabłka i orzechy. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez ok. godzinę.