Placek z owocami
W sam raz na niedzielny deser!

Składniki
- Zaczyn: 4 dag świeżych drożdży
- łyżeczka mąki
- łyżeczka cukru pudru
- kilka łyżeczek maślanki
- Nadzienie: 60 dag mąki
- 3 jajka
- 150 dag cukru pudru
- 70 ml oleju
- 300 ml ciepłej maślanki
- 30 dag owoców (winogrona lub sezonowe)
- garść dmuchanego ryżu
14 porcji
Sposób przygotowania
1 Drożdże rozetrzyj z lekko podgrzaną maślanką, cukrem i mąką,odstaw na 20 min. w ciepłe miejsce.Połącz przesianą mąkę, cukier puder,jajka, wyrośnięty zaczyn i maślankę- wymieszaj. Dodaj olej i wyrabiaj,po czym odstaw ciasto w przykrytej misce w ciepłe miejsce na 40 minut.2. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę, szybko zagnieć i przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem okrągłej formy. Na ciasto połóż owoce, rozrzuć dmuchany ryż. Piecz 50-60 min.w temperaturze 185°C, gotowe posyp cukrem pudrem.