Placek z owocami

W sam raz na niedzielny deser!

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • Zaczyn: 4 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka cukru pudru
  • kilka łyżeczek maślanki
  • Nadzienie: 60 dag mąki
  • 3 jajka
  • 150 dag cukru pudru
  • 70 ml oleju
  • 300 ml ciepłej maślanki
  • 30 dag owoców (winogrona lub sezonowe)
  • garść dmuchanego ryżu

Sposób przygotowania

1 Drożdże rozetrzyj z lekko podgrzaną maślanką, cukrem i mąką,odstaw na 20 min. w ciepłe miejsce.Połącz przesianą mąkę, cukier puder,jajka, wyrośnięty zaczyn i maślankę- wymieszaj. Dodaj olej i wyrabiaj,po czym odstaw ciasto w przykrytej misce w ciepłe miejsce na 40 minut.

2. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę, szybko zagnieć i przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem okrągłej formy. Na ciasto połóż owoce, rozrzuć dmuchany ryż. Piecz 50-60 min.w temperaturze 185°C, gotowe posyp cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje