Placek z pieczarkami i szpinakiem
Najlepiej smakuje po przestygnięciu.
Sposób przygotowania
1. Umyty szczaw i szpinak drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zrumieni, wrzuć starte na tarce pieczarki. Dodaj szczaw ze szpinakiem, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem.
2. Przełóż do miski z jajkami wymieszanymi ze śmietaną, startym na tarce serem żółtym, wodą gazowaną, mąką i proszkiem do pieczenia. Przypraw solą, pieprzem, ostrą oraz słodką papryką w proszku. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Masę przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Schłodź, podawaj z sałatą.