Placek z pieczarkami i szpinakiem
Najlepiej smakuje po przestygnięciu.

Składniki
- 20 dag szczawiu
- 20 dag szpinaku
- olej
- cebula
- 12 pieczarek
- gałka muszkatołowa
- czosnek
- granulowany
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 5 dag sera gouda
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ostra i słodka papryka w proszku
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Umyty szczaw i szpinak drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zrumieni, wrzuć starte na tarce pieczarki. Dodaj szczaw ze szpinakiem, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem. 2. Przełóż do miski z jajkami wymieszanymi ze śmietaną, startym na tarce serem żółtym, wodą gazowaną, mąką i proszkiem do pieczenia. Przypraw solą, pieprzem, ostrą oraz słodką papryką w proszku. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Masę przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Schłodź, podawaj z sałatą.