Placek ze śliwkami
Nie ma nic pyszniejszego, niż placek ze śliwkami. Korzystajmy ze świeżych owoców, póki jest na nie sezon.
Składniki na 12-15 porcji:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany np. 12 proc.
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- aromat waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg śliwek
Ponadto:
- tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
- 1-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
1. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Do miski włóż żółtka, wsyp pozostały cukier, utrzyj mikserem na puch. Następnie dodaj śmietanę, olej oraz kilka kropli aromatu, zmiksuj. Wciąż ucierając porcjami dodawaj suche składniki. Na koniec w trzech etapach dodaj pianę, za każdym razem delikatnie mieszając ciasto łyżką.
2. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w ćwiartki. Dużą formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem. Przelej ciasto (będzie dosyć gęste). Wierzch wyrównaj wilgotną łyżką i posyp bułką tartą. W cieście pionowo ułóż śliwki, jedna obok drugiej. Piecz 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C.
Rada: Ciasto możesz posypać kruszonką. 1 szklankę mąki wymieszaj z 10 dag miękkiej margaryny oraz ¼ szklanki cukru. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. Tuż przed pieczeniem zetrzyj na tarce (na śliwki).