Placek ze śliwkami

Nie ma nic pyszniejszego, niż placek ze śliwkami. Korzystajmy ze świeżych owoców, póki jest na nie sezon.

Ten placek smakuje doskonale
Ten placek smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 12-15 porcji:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany np. 12 proc.
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek

Ponadto:

  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
  • 1-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Do miski włóż żółtka, wsyp pozostały cukier, utrzyj mikserem na puch. Następnie dodaj śmietanę, olej oraz kilka kropli aromatu, zmiksuj. Wciąż ucierając porcjami dodawaj suche składniki. Na koniec w trzech etapach dodaj pianę, za każdym razem delikatnie mieszając ciasto łyżką.

2. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w ćwiartki. Dużą formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem. Przelej ciasto (będzie dosyć gęste). Wierzch wyrównaj wilgotną łyżką i posyp bułką tartą. W cieście pionowo ułóż śliwki, jedna obok drugiej. Piecz 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C.

Rada: Ciasto możesz posypać kruszonką. 1 szklankę mąki wymieszaj z 10 dag miękkiej margaryny oraz ¼ szklanki cukru. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. Tuż przed pieczeniem zetrzyj na tarce (na śliwki).

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas