Reklama

Reklama

Placek ze szparagami

Przepyszny!

Składniki

  • po 10 dag mąki pszennej i krupczatki
  • 10-15 dag schłodzonego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 15 dag bekonu albo chudego boczku w plasterkach
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól
  • mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąki wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Siekaj nożem, aż utworzą się drobne grudki. Wlej bardzo mocno schłodzoną wodę, wodę i zmiksuj. Szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Dobrze schłodzonym ciastem wylep foremkę, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez ok. 8 minut. 

2. Nadzienie: szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na połówki, obgotuj w osolonym wrzątku (4-5 minut). Śmietanę lub jogurt zmiksuj z jajkami, cząbrem, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj z migdałami. Szparagi owiń bekonem. 

3. Masę śmietanową z migdałami wylej na ciasto, na wierzchu w równych rzędach ułóż szparagi. Piecz 45-50 minut w 180 st. C.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje