Placek ze szparagami
Przepyszny!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąki wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Siekaj nożem, aż utworzą się drobne grudki. Wlej bardzo mocno schłodzoną wodę, wodę i zmiksuj. Szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Dobrze schłodzonym ciastem wylep foremkę, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez ok. 8 minut.
2. Nadzienie: szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na połówki, obgotuj w osolonym wrzątku (4-5 minut). Śmietanę lub jogurt zmiksuj z jajkami, cząbrem, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj z migdałami. Szparagi owiń bekonem.
3. Masę śmietanową z migdałami wylej na ciasto, na wierzchu w równych rzędach ułóż szparagi. Piecz 45-50 minut w 180 st. C.