Placek ze szparagami
Przepyszny!

Składniki
- po 10 dag mąki pszennej i krupczatki
- 10-15 dag schłodzonego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- nadzienie
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 15 dag bekonu albo chudego boczku w plasterkach
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- sól
- mielony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąki wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Siekaj nożem, aż utworzą się drobne grudki. Wlej bardzo mocno schłodzoną wodę, wodę i zmiksuj. Szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Dobrze schłodzonym ciastem wylep foremkę, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez ok. 8 minut. 2. Nadzienie: szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na połówki, obgotuj w osolonym wrzątku (4-5 minut). Śmietanę lub jogurt zmiksuj z jajkami, cząbrem, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj z migdałami. Szparagi owiń bekonem. 3. Masę śmietanową z migdałami wylej na ciasto, na wierzchu w równych rzędach ułóż szparagi. Piecz 45-50 minut w 180 st. C.