Placki na drożdżach
Nowa wersja przepisu na placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 niepełna szkl. mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 2 duże ziemniaki (razem ok. 25 dag)
- 1 i ½ szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 jajka
- sól
- mielony kminek
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach.
Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz po sporej szczypcie czarnego pieprzu i mielonego kminku. Wbij jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Dołóż starte ziemniaki. Całość wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę, aby podrosło.
Potem na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Na gorący tłuszcz łyżką nakładaj porcje przygotowanego ciasta. Smaż owalne racuchy na złoty kolor. Podawaj je, np. z gulaszem drobiowym albo sosem grzybowym.