Placki pieczarkowo-serowe
Dziś na obiad wyjątkowe placki. Pieczarkowo-serowe smakują doskonale!

Składniki
- 15 dag dużych pieczarek,
- 15 dag twardego żółtego sera,
- 15 dag wędliny drobiowej,
- 1 cebula,
- 2 pomidory,
- 2 jajka,
- 7 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- listki sałaty do dekoracji.
Pieczarki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser zetrzeć na tej samej tarce. Wędlinę pokroić w kostkę. Pomidora pokroić (drugiego zostawić do deko-racji). Cebulę zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać. Dodać pieczarki, ser, wędlinę, pomidora i cebulę. Wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną. Dodawać po trochu do masy jajecznej i mieszać.
Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej. Nakładać małe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron. Danie podawać na liściach sałaty z kilkoma grubo pokrojonymi plastrami odłożonego pomidora.