Reklama

Reklama

Placki selerowe z groszkiem

Znikają w mig!

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 50 dag selera korzeniowego
  • 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku - opcjonalnie (może być mrożony)
  • 4 jaja, 4-5 łyżek mąki
  • po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, bazylii i mięty
  • 4-5 łyżek tartego sera typu parmezan
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Seler obierz, pokrój na kawałki, ugotuj w posolonej wodzie. Groszek wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj do miękkości. Warzywa odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj. Odłożony seler zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z warzywnym piure. Dodaj mąkę, starty seler oraz posiekane zioła i ser typu parmezan.

2. Ciasto przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Pianę domieszaj do ciasta. Dołóż cały groszek. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej.Łyżką nakładaj ciasto, formując grubsze racuchy.Smaż je na rumiano z obu stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Udekoruj według uznania.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje