Placki selerowe z groszkiem

Znikają w mig!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Seler obierz, pokrój na kawałki, ugotuj w posolonej wodzie. Groszek wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj do miękkości. Warzywa odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj. Odłożony seler zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z warzywnym piure. Dodaj mąkę, starty seler oraz posiekane zioła i ser typu parmezan.

2. Ciasto przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Pianę domieszaj do ciasta. Dołóż cały groszek. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej.Łyżką nakładaj ciasto, formując grubsze racuchy.Smaż je na rumiano z obu stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Udekoruj według uznania.

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas