Placki selerowe z groszkiem
Znikają w mig!

Składniki
- 50 dag selera korzeniowego
- 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku - opcjonalnie (może być mrożony)
- 4 jaja, 4-5 łyżek mąki
- po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, bazylii i mięty
- 4-5 łyżek tartego sera typu parmezan
- sól, pieprz
- olej do smażenia
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Seler obierz, pokrój na kawałki, ugotuj w posolonej wodzie. Groszek wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj do miękkości. Warzywa odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj. Odłożony seler zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z warzywnym piure. Dodaj mąkę, starty seler oraz posiekane zioła i ser typu parmezan.2. Ciasto przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Pianę domieszaj do ciasta. Dołóż cały groszek. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej.Łyżką nakładaj ciasto, formując grubsze racuchy.Smaż je na rumiano z obu stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Udekoruj według uznania.