Placki waniliowe z żurawiną

Pomysł na słodki obiad.

Placki polej sosem
Placki polej sosem123RF/PICSEL

Składniki:

  • woreczek ryżu
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • jajko
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek masła
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sos:

  • pół słoiczka żurawiny
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem cukru waniliowego. Ostudź.

2. Masło stop, ostudź. Do miski wlej mleko, mieszając, wsyp mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie połącz. Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj. Dodaj masło, połącz. Placuszki usmaż na patelni na rozgrzanym oleju, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta.

3. Sos: żurawinę włóż do rondelka, wsyp cukier, wlej pół szklanki wody, zagotuj. Dodaj wymieszaną z niewielką ilością wody mąkę ziemniaczaną, połącz. Sosem polej placuszki.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas