Placki waniliowe z żurawiną
Pomysł na słodki obiad.
Składniki:
- woreczek ryżu
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- jajko
- łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżeczek masła
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
- pół słoiczka żurawiny
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem cukru waniliowego. Ostudź.
2. Masło stop, ostudź. Do miski wlej mleko, mieszając, wsyp mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie połącz. Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj. Dodaj masło, połącz. Placuszki usmaż na patelni na rozgrzanym oleju, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta.
3. Sos: żurawinę włóż do rondelka, wsyp cukier, wlej pół szklanki wody, zagotuj. Dodaj wymieszaną z niewielką ilością wody mąkę ziemniaczaną, połącz. Sosem polej placuszki.