Placki węgierskie
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 kg kartofli,
- 1 duża cebula,
- 3-4 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- olej
Sos:
- 1/2 kg karkówki,
- 1 cebula,
- 2 ogórki konserwowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- olej,
- mąka pszenna,
- 2 łyżki śmietany.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubą kostkę, posolić, obtoczyć w mące. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać, ogórki pokroić w plastry. Mięso i cebulę usmażyć. Dodać czosnek, chwilę posmażyć, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, dusić 30 minut. Dodać ogórki konserwowe i gotować, aż mięso zmięknie.
Pod koniec gotowania zagęścić 2 łyżkami mąki zmieszanej ze śmietaną, zagotować. Dodać papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Obrać ziemniaki oraz cebulę i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron. Na każdy placek nałożyć porcję gulaszu i podawać (można też składać placki z gulaszem na pół).