Placki z cukinii

Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

Placki z cukinii smakują wyjątkowo
Placki z cukinii smakują wyjątkowo 123RF/PICSEL

Składniki na 3-4 porcje:

  • 30 dag cukinii,
  • 1 łyżka posiekanej mięty,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 3 pomidory,
  • 2 łyżki czarnych oliwek,
  • po łyżce octu i oliwy,
  • kilka liści sałaty.

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzeć, posolić, odstawić, aby puściła sok. Pomidory pokroić na cząstki, cebulę w talarki, wymieszać z oliwkami. Doprawić oliwą i octem oraz solą i pieprzem. Cukinię odcisnąć, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, miętą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki, smażyć. Podawać na liściach sałaty, z pomidora-mi, cebulką i oliwkami.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas