Placki z cukinii
Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!
Składniki na 3-4 porcje:
- 30 dag cukinii,
- 1 łyżka posiekanej mięty,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 cebula,
- 3 łyżki startego żółtego sera,
- sól, pieprz,
- olej,
- 3 pomidory,
- 2 łyżki czarnych oliwek,
- po łyżce octu i oliwy,
- kilka liści sałaty.
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć, posolić, odstawić, aby puściła sok. Pomidory pokroić na cząstki, cebulę w talarki, wymieszać z oliwkami. Doprawić oliwą i octem oraz solą i pieprzem. Cukinię odcisnąć, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, miętą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki, smażyć. Podawać na liściach sałaty, z pomidora-mi, cebulką i oliwkami.