Placki z cukinii

Wykorzystajmy sezon na cukinię i zróbmy z niej pyszne placki. Możemy zjeść je z jogurtem, albo sosem pomidorowym.

Z jogurtem czy sosem?
Z jogurtem czy sosem? 123RF/PICSEL

Wymieszaj w misce mąkę, sól, pieprz, jajko i mleko oraz startą na dużych oczkach cukinię. Rozgrzej patelnię z oliwą. Nałóż łyżkę masy i smaż placuszki przez 2 minuty. Gdy się zarumienią, przewróć i smaż kolejne 2 minuty. Przygotuj sos pomidorowy. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj oczyszczone i pokrojone pomidory, wlej ocet balsamiczny. Gotuj, aż sos zgęstnieje, na koniec dodając posiekaną bazylię. Podawaj placki z jogurtem i koperkiem lub sosem pomidorowym. 

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas