Placki z cukinii
Nie muszą być robione z ziemniaków. Placki z cukinii smakują równie dobrze. Posypane koperkiem zyskują więcej właściwości odżywczych.
Cukinie dokładnie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce jarzynowej (jeśli będą duże, trzeba je wcześniej obrać ze skóry i wydrążyć ze środka nasiona). Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek umyj i drobno posiekaj. Startą masę wrzuć do sitka i posyp szczyptą soli. Dokładnie odciśnij i przełóż do miski. Następnie dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek, posiekany koperek (trochę zostaw do dekoracji) i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odsącz je z oleju na papierowym ręczniku, posyp koperkiem i podawaj.