Placki z cukinii

Nie muszą być robione z ziemniaków. Placki z cukinii smakują równie dobrze. Posypane koperkiem zyskują więcej właściwości odżywczych.

Gdy dodasz szczyptę curry zyskają złocisty kolor
Gdy dodasz szczyptę curry zyskają złocisty kolor123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • 6 łyżek mąki
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Cukinie dokładnie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce jarzynowej (jeśli będą duże, trzeba je wcześniej obrać ze skóry i wydrążyć ze środka nasiona). Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek umyj i drobno posiekaj. Startą masę wrzuć do sitka i posyp szczyptą soli. Dokładnie odciśnij i przełóż do miski. Następnie dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek, posiekany koperek (trochę zostaw do dekoracji) i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odsącz je z oleju na papierowym ręczniku, posyp koperkiem i podawaj. 

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Na Żywo
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?