Reklama

Reklama

Placki z cukinii

Nieco zdrowsze niż ziemniaczane, a naprawdę smaczne!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 op. sera feta
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • garść szczypiorku
  • szczypta pieprzu, cukru
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia

Składniki - sos tzatziki

  • 1 mały jogurt grecki
  • ząbek czosnku
  • średni ogórek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (jeśli skóra jest twarda, obierz i wydrąż miąższ). Posyp łyżką soli i odstaw na 30 minut. Odciśnij sok, który się wytworzył. 

2. Dodaj jajka, posiekany szczypior, przeciśnięty ząbek czosnku, śmietanę, przyprawy i mąkę. Na koniec dodaj pokrojoną na małe kawałki fetę. Wymieszaj. Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta na złoty kolor z obu stron. Ogórek zetrzyj na tarce, posól i odstaw. Odciśnij i wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Podawaj z plackami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje