Placki z cukinii
Nieco zdrowsze niż ziemniaczane, a naprawdę smaczne!

Składniki
- 1 duża cukinia
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1/2 op. sera feta
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- 1 ząbek czosnku
- garść szczypiorku
- szczypta pieprzu, cukru
- 2 szczypty soli
- olej do smażenia
- sos tzatziki
- 1 mały jogurt grecki
- ząbek czosnku
- średni ogórek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (jeśli skóra jest twarda, obierz i wydrąż miąższ). Posyp łyżką soli i odstaw na 30 minut. Odciśnij sok, który się wytworzył. 2. Dodaj jajka, posiekany szczypior, przeciśnięty ząbek czosnku, śmietanę, przyprawy i mąkę. Na koniec dodaj pokrojoną na małe kawałki fetę. Wymieszaj. Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta na złoty kolor z obu stron. Ogórek zetrzyj na tarce, posól i odstaw. Odciśnij i wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Podawaj z plackami.