Placki z cukinii

Placki z cukinii to niesamowicie proste w przygotowaniu danie. W smaku są one bardzo neutralne, więc kluczem są przyprawy i dodatki. Jeśli dobierzemy je odpowiednio, to placki z cukinii będą przebojem na naszych stołach.

Placki z cukinii to danie, które pozwala na własną inwencję
Placki z cukinii to danie, które pozwala na własną inwencjęINTERIA.PL

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszenna
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Placki z cukinii - przygotowanie

1. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami - jajkiem, mąką pszenną, curry, pieprzem i solą.

2. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką niewielkie porcje masy warzywnej i smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło.

Sprawdź też inne przepisy:

Zobacz również:

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria