Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki
Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj.
Składniki na 14 porcji:
Ciasto:
- 2 średnie cukinie ok. 60 dkg
- 1 większy ziemniak
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 15 dkg śliwek kalifornijskich
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła miękkiego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy do odsączania
Sposób przygotowania:
Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek - jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.Czas przygotowania: 2 godziny