Reklama

Reklama

Placki z kaszy jaglanej (po 10. miesiącu)

Codziennie moje dziecko zaskakuje mnie tym, że coraz chętniej i coraz więcej je. Dzisiaj mam dla was pyszne placuszki. Są doskonałe do sosów, owoców czy serów.

Z podanych składników wyszło ich wystarczająco dużo. Placuszki były pyszne! Bardziej jednak smakowały jej z dżemem morelowym domowej roboty niż z serkiem, ale kiedyś i do tego się przekona.

Reklama

Żałuję, że wcześniej nie wpadłam na ten przepis, bo jest szybki i dość sycący, a placuszek jest mięciutki i maluch może sam go zjeść. Dla smyka po 12 miesiącu można nieco posolić kaszę jaglaną podczas gotowania.  

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki łyżki mąki
  • serek homogenizowany naturalny, śmietankowy lub bryndza
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:



  1. Kaszę przelej zimną wodą, następnie sparz wrzątkiem i ugotuj w szklance wody (ok 15-20min - w razie potrzeby dolej wody!).
  2. Kiedy przestygnie, wymieszaj ją z jajkiem i mąką na gładką masę.
  3. Nabieraj niewielkie porcje, spłaszczaj w dłoniach i smaż na małej ilości oleju aż lekko się zarumienią z obu stron.
  4. Podawaj posmarowane serkiem, bryndzą lub musem owocowym, a starszemu dziecku możesz podać je z dżemem domowej roboty lub z sosem np. z gulaszem.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje