Placki z kolorowym farszem
Znakomita propozycja na lekką kolację lub delikatny podwieczorek

Składniki
- Ciasto:
- szkl. mąki (może być np. gryczana)
- 2 jajka
- szkl. wody z mlekiem (1:1)
- 15 ml oleju + ew. do smażenia
- szczypta soli.
- Farsz:
- 200-300 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 opakowania listków rukoli
- bazylia (ilość wg uznania)
- ok. 20 pieczarek (w sezonie mogą być też np. kurki)
- sól, pieprz; do posypania: twardy ser dojrzewający w płatkach (może być parmezan, bursztyn itp.).
6-8 sztuk
Sposób przygotowania
1. Składniki ciasta dokładnie wymieszaj łyżką lub zmiksuj (ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany). 2. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni usmaż cienkie naleśniki z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i przesmaż pieczarki lub inne grzyby. Oprósz solą i pieprzem. 3. Naleśniki rozłóż na talerzach. Ułóż na nich po porcji pieczarek oraz pomidorków. 4. Rozłóż także listki rukoli i bazylii, posyp serem.