Reklama

Reklama

Placki z kruszonką

Zrobisz je błyskawicznie i bez wysiłku, a na pewno będą wyśmienite! To zasługa chrupiącej posypki, która nadaje niepowtarzalny smak nawet najprostszemu wypiekowi.

Serowiec z borówkami oraz makiem

Czas przyrządzenia: ok. 80 minut
Składniki dla: 16 porcji

Składniki - spód

  • 15 dag chudego twarogu
  • po 6 łyżek mleka i oleju
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 i 2/3 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Składniki - przełożenie

  • 40 dag borówek albo 1 słoik (ok. 370 g) dżemu jagodowego
  • 1 szkl. gotowej masy makowej (bez bakalii)

Składniki - beza

  • 3 białka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki - kruszonka

  • 2/3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżek posiekanych migdałów

Sposób przygotowania

1. Spód: twaróg wymieszaj z olejem i mlekiem. Dodaj cukier, jajko i skórkę z cytryny. Wsyp mąkę i proszek. Szybko zagnieć ciasto. Blachę (32 x 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Przełożenie: owoce umyj, osusz. Borówki (ew. dżem) połącz z makiem. 

2. Masę owocowo-makową rozsmaruj na serowym spodzie. Beza: białka ubij na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem. Rozsmaruj na masie z owocami. 

3. Kruszonka: masło przełóż do miseczki, dodaj cukier oraz mąkę. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Wymieszaj je z posiekanymi migdałami. Posyp placek. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 1 godzinę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje