Placki z kruszonką

Zrobisz je błyskawicznie i bez wysiłku, a na pewno będą wyśmienite! To zasługa chrupiącej posypki, która nadaje niepowtarzalny smak nawet najprostszemu wypiekowi.

Ciasto z kruszonką
Ciasto z kruszonką123RF/PICSEL

Serowiec z borówkami oraz makiem

Sposób przygotowania

1. Spód: twaróg wymieszaj z olejem i mlekiem. Dodaj cukier, jajko i skórkę z cytryny. Wsyp mąkę i proszek. Szybko zagnieć ciasto. Blachę (32 x 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Przełożenie: owoce umyj, osusz. Borówki (ew. dżem) połącz z makiem. 

2. Masę owocowo-makową rozsmaruj na serowym spodzie. Beza: białka ubij na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem. Rozsmaruj na masie z owocami. 

3. Kruszonka: masło przełóż do miseczki, dodaj cukier oraz mąkę. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Wymieszaj je z posiekanymi migdałami. Posyp placek. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 1 godzinę. 

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria
Ciasto z bezą
Ciasto z bezą123RF/PICSEL

Pleśniak z migdałową bezą

Sposób przygotowania

1. Blachę (25 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Składniki ciasta zagnieć. Odłóż 2/3 ciasta, resztę wymieszaj z kakao i zagnieć. 

2. Jasne ciasto rozdziel. Jedną część zetrzyj na spód blachy. Posmaruj konfiturą. Na to zetrzyj ciasto z kakao. Białka wymieszaj z sokiem z cytryny. Ubij, dodając pod koniec cukier oraz proszek na budyń. Bezę rozsmaruj na ciemnym cieście. Pozostałe jasne ciasto porwij na kawałeczki. Posyp nimi placek. Piecz 1 godz. w 180 st.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas