Placki z kruszonką
Zrobisz je błyskawicznie i bez wysiłku, a na pewno będą wyśmienite! To zasługa chrupiącej posypki, która nadaje niepowtarzalny smak nawet najprostszemu wypiekowi.

Serowiec z borówkami oraz makiem
Składniki
- spód
- 15 dag chudego twarogu
- po 6 łyżek mleka i oleju
- 2/3 szkl. cukru
- 1 jajko
- 2 i 2/3 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1/2 cytryny
- przełożenie
- 40 dag borówek albo 1 słoik (ok. 370 g) dżemu jagodowego
- 1 szkl. gotowej masy makowej (bez bakalii)
- beza
- 3 białka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kruszonka
- 2/3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
- 6 łyżek posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
1. Spód: twaróg wymieszaj z olejem i mlekiem. Dodaj cukier, jajko i skórkę z cytryny. Wsyp mąkę i proszek. Szybko zagnieć ciasto. Blachę (32 x 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Przełożenie: owoce umyj, osusz. Borówki (ew. dżem) połącz z makiem. 2. Masę owocowo-makową rozsmaruj na serowym spodzie. Beza: białka ubij na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem. Rozsmaruj na masie z owocami. 3. Kruszonka: masło przełóż do miseczki, dodaj cukier oraz mąkę. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Wymieszaj je z posiekanymi migdałami. Posyp placek. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 1 godzinę.

Pleśniak z migdałową bezą
Składniki
- 1 kostka masła
- 1/2 szkl. cukru
- 5 żółtek
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 szkl. konfitury wiśniowej
- beza
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 budyń migdałowy
Sposób przygotowania
1. Blachę (25 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Składniki ciasta zagnieć. Odłóż 2/3 ciasta, resztę wymieszaj z kakao i zagnieć. 2. Jasne ciasto rozdziel. Jedną część zetrzyj na spód blachy. Posmaruj konfiturą. Na to zetrzyj ciasto z kakao. Białka wymieszaj z sokiem z cytryny. Ubij, dodając pod koniec cukier oraz proszek na budyń. Bezę rozsmaruj na ciemnym cieście. Pozostałe jasne ciasto porwij na kawałeczki. Posyp nimi placek. Piecz 1 godz. w 180 st.