Placki z kwiatem bzu
Alternatywa dla tradycyjnych racuchów.

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej lub gryczanej
- 4 jajka
- 200 ml kefiru
- 100 ml jogurtu
- 20 koszyczków kwiatowych czarnego bzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
1 Mąkę przesiej do garnuszka. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do mąki dodaj kefir, jogurt, żółtka, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszaj dokładnie łyżką lub zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta, wymieszaj.
2 Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kwiaty bzu zanurzaj w cieście, kładź na patelni, smaż z obu stron na złoty kolor. Placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp przesianym cukrem pudrem.