Placki z młodej kapusty ze śmietanowym sosem

Przygotujesz je w mig!

Placuszki z kapusty
Placuszki z kapusty123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Umyj kapustę i osusz, bardzo drobno pokrój. Posól, odstaw na chwilę, żeby puściła wodę. Delikatnie odciśnij z nadmiaru wody. 

2. Na tarce zetrzyj surowy ziemniak i cebulę. Dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do posiekanej kapusty. Dodaj mąkę, starty ser i jajka, wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Układaj na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

3. Na patelni podsmaż pokrojony boczek z cebulką, odlej nadmiar tłuszczu na drugą patelnię, dodaj śmietanę, sól, pieprz. Możesz dodać też starty ząbek czosnku. Wymieszaj. Placki podawaj z sosem, okraszone boczkiem, posypane koperkiem i szczypiorkiem.

Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapustaINTERIA.PL
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas