Placki z młodej kapusty ze śmietanowym sosem
Przygotujesz je w mig!
Sposób przygotowania
1. Umyj kapustę i osusz, bardzo drobno pokrój. Posól, odstaw na chwilę, żeby puściła wodę. Delikatnie odciśnij z nadmiaru wody.
2. Na tarce zetrzyj surowy ziemniak i cebulę. Dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do posiekanej kapusty. Dodaj mąkę, starty ser i jajka, wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Układaj na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3. Na patelni podsmaż pokrojony boczek z cebulką, odlej nadmiar tłuszczu na drugą patelnię, dodaj śmietanę, sól, pieprz. Możesz dodać też starty ząbek czosnku. Wymieszaj. Placki podawaj z sosem, okraszone boczkiem, posypane koperkiem i szczypiorkiem.