Placki z młodej kapusty ze śmietanowym sosem
Przygotujesz je w mig!

Składniki
- pół główki młodej kapusty
- cebula
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- ziemniak • szczypiorek, koperek
- 100 g żółtego sera
- ząbek czosnku
- olej
- sos
- 100 g wędzonego boczku
- cebula
- opakowanie śmietany 18-proc.
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania
1. Umyj kapustę i osusz, bardzo drobno pokrój. Posól, odstaw na chwilę, żeby puściła wodę. Delikatnie odciśnij z nadmiaru wody. 2. Na tarce zetrzyj surowy ziemniak i cebulę. Dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do posiekanej kapusty. Dodaj mąkę, starty ser i jajka, wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Układaj na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 3. Na patelni podsmaż pokrojony boczek z cebulką, odlej nadmiar tłuszczu na drugą patelnię, dodaj śmietanę, sól, pieprz. Możesz dodać też starty ząbek czosnku. Wymieszaj. Placki podawaj z sosem, okraszone boczkiem, posypane koperkiem i szczypiorkiem.