Placki z sosem paprykowym

Placki ziemniaczane w wersji dla najmłodszych. Koniecznie wypróbuj nasz innowacyjny przepis!

article cover
Arch. Bauer

Składniki:

● 3 ziemniaki
● 1 jajko
● 3 łyżki mąki
● oliwa
● filet z piersi kurczaka
● 1 marchew
● 1/2 czerwonej papryki
● 1/2 łyżki cebuli
● 1 łyżeczka masła
● 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
● sól

Sposób przygotowania:

1. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij z soku. Dodaj jajko, mąkę, odrobinę soli i wymieszaj. Usmaż placki na oliwie.

2. Mięso starannie umyj, pokrój w paseczki i posól. Następnie włóż do garnka z gorącą wodą i ugotuj.

3. Warzywa umyj i obierz. Marchew zetrzyj, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a potem wszystkie jarzyny podsmaż na oliwie.

4. Warzywa i masło dodaj do wywaru mięsnego, gotuj, aż będą miękkie. Połącz z przecierem pomidorowym, zagotuj.

5. Placki ziemniaczane polej ciepłym sosem paprykowym.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas