Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty
Ze skarmelizowanymi szalotkami i śmietaną

Składniki:
- Po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 250 g śmietany
- Sól, pieprz850 ml kapusty kiszonej
- 8 szalotek
- 500 g ziemniaków
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżeczki cukru
- Oregano do dekoracji
Przygotowanie:
Papryki pokroić w drobna kosteczkę. Śmietanę doprawić sola i pieprzem, umieścić w miseczce. Szalotki pokroić w ćwiartki. Ziemniaki utrzeć (usunąć nadmiar soku), zmieszać z kapustą, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć porcjami placki z przygotowanej masy. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć szalotki przez 2 minuty. Wsypać cukier i smażyć, aż się skarmelizuje. Placki podawać z karmelizowanymi szalotkami, kleksem śmietany, posypywać papryką. Dekorować oregano.