Placki ze śmietaną
Pyszne placki ziemniaczane.
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Cebulę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać do masy ziemniaczanej. Bardzo dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść placki, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać gorące z sałatką z czerwonej kapusty, ze śmietaną lub majonezem.
1 porcja - 320 kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!