Placki ze śmietaną i łososiem

Oto nowy przepis na pyszne placki ziemniaczane z łosiem i śmietaną.

Wyśmienite danie
Wyśmienite danie 123RF/PICSEL

Śmietanę lub jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do lodówki. Plastry wędzonego łososia dzielimy na mniejsze porcje. Gałązki koperku płuczemy i osuszamy. Obraną cebulę drobno siekamy, a ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Ziemniaki odcedzamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Dodajemy jajo, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy pieprzem, solą, odrobiną gałki muszkatołowej, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i z powstałej masy smażymy placki 3-4 minuty z obu stron na jasnozłoty kolor. Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Na każdy jeszcze ciepły placek ziemniaczany wykładamy łyżeczkę śmietany, na nią kładziemy kawałek łososia. Całość dekorujemy niedużą gałązką koperku i od razu podajemy. 

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas