Placki ziemniaczane bez jajek? Jest na to sposób
Placki ziemniaczane jadane są w różnych wariacjach – m.in. na słodko, na słono, z gulaszem, a nawet z samym tylko ketchupem. I choć przygotowanie placków ziemniaczanych jest bardzo proste, to nie każdy jednak wie, że nie ma potrzeby dodawania do nich jajka. Jeśli sięgniemy po pewien zamiennik, placki również będą chrupiące i smaczne.
Smak placków ziemniaczanych to dla wielu osób powrót wspomnieniami do beztroskiego dzieciństwa, kiedy właśnie tę potrawę jadało się nader często, w przerwach między podwórkowymi zabawami.
Dziś, z uwagi na zdecydowanie większą dostępność różnych produktów spożywczych, niż miało to miejsce w latach osiemdziesiątych czy dziewięćdziesiątych, placki ziemniaczane jadamy zdecydowanie rzadziej, ale mimo to sięgamy po nie, kiedy brakuje nam czasu na przygotowanie innych posiłków lub posiadamy ograniczoną liczbę składników.
Przepis na przygotowanie placków ziemniaczanych jest banalnie prosty, ponadto nie wymaga od nas zaopatrzenia się w skomplikowane produkty. Jeśli chcemy zajadać się smacznymi plackami ziemniaczanymi, do ich usmażenia potrzeba nam: około kilograma ziemniaków, dwóch jajek, małej cebuli (opcjonalnie), dwie łyżki mąki pszennej, olej do smażenia i przyprawy takie jak sól, pieprz i ewentualnie cukier.
Czytaj także: Sekretny sposób Magdy Gessler na placki ziemniaczane
I choć wielu z nas nie wyobraża sobie placków ziemniaczanych bez wspomnianych jajek, to istnieje jednak sposób na zastąpienie ich zamiennikiem, który również doskonale sprawdzi się podczas przyrządzania tej potrawy. Jest to ważne zwłaszcza dla osób, które uwielbiają placki ziemniaczane, ale uczulone są na jaja.
Alternatywą dla jednego jajka w plackach ziemniaczanych może być m.in.:
- jedna łyżka mąki ziemniaczanej,
- jedna łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z trzema łyżkami wody,
- trzy łyżki wody po gotowanej ciecierzycy,
- jedna łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w jednej łyżce zimnej wody i wymieszana z jedną łyżką gorącej wody.
Zamiennikiem dla jajka w plackach ziemniaczanych mogą być również olej lub ¼ purée warzywnego. Dzięki takim zamiennikom jajek, placki ziemniaczane również będą niezwykle chrupiące i smaczne.