Sekretny sposób Magdy Gessler na placki ziemniaczane. Wychodzą obłędne!

Jak przygotować doskonałe placki ziemniaczane?
Jak przygotować doskonałe placki ziemniaczane?123RF/PICSEL

Sekretny składnik placków ziemniaczanych Magdy Gessler

Magda Gessler zdradziła swój sekretny sposób na idealne placki ziemniaczane
Magda Gessler zdradziła swój sekretny sposób na idealne placki ziemniaczanePawel WodzynskiEast News

Placki ziemniaczane według przepisu Magdy Gessler

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka śmietany 12 proc.
  • olej do smażenia
  • świeży pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie przełóż do dużej miski.
  2. Cebulę obierz ze skórki. Następnie zetrzyj ją na małych oczkach tarki i dodaj do ziemniaków. Odciśnij dokładnie z wody.
  3. Do masy ziemniaczano-cebulowej wbij jajka i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Porcje ziemniaczanej masy nakładaj łyżką na mocno rozgrzany olej i smaż na niewielkim ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
  6. Kiedy placki się usmażą, przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Placki ziemniaczane to powszechnie lubiane danie
Placki ziemniaczane to powszechnie lubiane danie123RF/PICSEL
"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsatPolsat