Sekretny sposób Magdy Gessler na placki ziemniaczane. Wychodzą obłędne!
Placki ziemniaczane są potrawą uwielbianą przez wszystkich Polaków. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do aromatycznego gulaszu, ale świetnie radzą sobie również jako autonomiczne danie. Patentów na placki ziemniaczane jest mnóstwo. Magda Gessler zdradza, jak przyrządzić je w taki sposób, aby wyszły idealnie chrupiące i złociste.
Kto nie kocha placków ziemniaczanych? Ta potrawa jest polskim wynalazkiem kulinarnym, który docenia się na całym świecie. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem śmietany, ale znajdą się również fani placków ziemniaczanych na słodko. Jedno jest pewne: idealne placki ziemniaczane powinny być chrupiące i złociste, niezależnie od dodatków, którymi okrasimy to smakowite danie. Magda Gessler zdradziła swój sposób na to, aby placki wyszły perfekcyjnie
Sekretny składnik placków ziemniaczanych Magdy Gessler
Nie ulega wątpliwości fakt, że Magda Gessler dzięki swoim "Kuchennym rewolucjom" przyczyniła się do wielkich zmian w polskich restauracjach. Restauratorka słynie nie tylko z temperamentu i doskonałych pomysłów na rewolucjonizowanie restauratorstwa, lecz także z ciekawych przepisów, zwłaszcza tych z kuchni polskiej. Okazuje się, że Magda Gessler do swoich placków ziemniaczanych dodaje jeden sekretny składnik, dzięki któremu danie staje się prawdziwym dziełem sztuki. Jest nim kwaśna śmietana, dzięki której placki wychodzą kremowe i aksamitne.
Placki ziemniaczane według przepisu Magdy Gessler
Do przygotowania aksamitnych i chrupiących placków ziemniaczanych receptury Magdy Gessler będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania placków ziemniaczanych
- Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie przełóż do dużej miski.
- Cebulę obierz ze skórki. Następnie zetrzyj ją na małych oczkach tarki i dodaj do ziemniaków. Odciśnij dokładnie z wody.
- Do masy ziemniaczano-cebulowej wbij jajka i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Porcje ziemniaczanej masy nakładaj łyżką na mocno rozgrzany olej i smaż na niewielkim ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
- Kiedy placki się usmażą, przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Czytaj również: Upiększające właściwości ziemniaka
***