Zrób tak, jak gospodynie. Zapomnisz o tłustych plackach ziemniaczanych

Placki ziemniaczane wcale nie muszą być kaloryczne. To smaczne i chrupiące danie możemy jeść na obiad bez obaw, że przybędzie nam dodatkowych kilogramów. Wystarczy jedynie smażyć je w odpowiedni sposób i stosować proste patenty gospodyń domowych. Oto 5 sprawdzonych sposobów na to, aby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu.

Profesjonalni kucharze dobrze wiedzą, jak smażyć placki ziemniaczane tak, aby nie piły zbyt wiele tłuszczu
Profesjonalni kucharze dobrze wiedzą, jak smażyć placki ziemniaczane tak, aby nie piły zbyt wiele tłuszczu123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane są smaczne i zdrowe, pod warunkiem że nie ociekają tłuszczem. W przeciwnym razie tracą cały swój urok. Ich chrupiąca skórka nie wydaje się już tak smaczna, a samo danie staje się prawdziwą bombą kaloryczną.  Niezależnie od tego, czy placki ziemniaczane są podawane z gulaszem mięsnym, sosem pieczarkowym czy na słodko — ze śmietaną, wciąż mogą być lekkie i soczyste.

Trzeba jedynie wiedzieć, jak smażyć placki ziemniaczane tak, aby nie chłonęły zbyt wiele oleju. Zdradzamy więc najlepsze, sprawdzone triki gospodyń domowych. Jak odtłuścić placki ziemniaczane? Poznajcie pięć sposobów.

Dlaczego placki ziemniaczane chłoną olej?

Domowe placki ziemniaczane wcale nie muszą być tłuste. Za taki stan rzeczy najczęściej odpowiadają błędy popełniane przy ich przygotowywaniu. Niekiedy na placki ziemniaczane wybieramy nieodpowiedni olej albo młode ziemniaki, które zawierają więcej wody, przez co smażenie jest utrudnione. Zapominamy o tym, że starsze i bardziej mączyste okazy z reguły sprawdzają się najlepiej. 

Starsze ziemniaki na ogół lepiej nadają się na placki ziemniaczane
Starsze ziemniaki na ogół lepiej nadają się na placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Aby odpowiednio przygotować tę potrawę, trzeba również pamiętać o tym, że przed uformowaniem placków ziemniaczanych woda powinna zostać dobrze odciśnięta z masy. W przeciwnym razie po uformowaniu będą one chłonąć więcej tłuszczu z patelni.

Porcje na placuszki powinny być stosunkowo niewielkie i dość cienkie. Wówczas potrawa jest gotowa już po około 3-4 minutach na patelni, dzięki najprawdopodobniej nie zdąży wypić zbyt wiele oleju.

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Do smażenia placków ziemniaczanych najlepiej wykorzystywać zdrowy olej roślinny, którego powinno być tyle, aby produkt nie przypalał się na patelni. Jedzenie nie może pływać w tłuszczu. Porcje na placuszki powinny być stosunkowo niewielkie i dość cienkie. Wówczas potrawa powinna być gotowa już po około 3-4 minutach na patelni. 

Placki ziemniaczane należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni
Placki ziemniaczane należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni 123RF/PICSEL

Zanim jednak zajmiemy się smażeniem placów ziemniaczanych, olej trzeba rozgrzać do odpowiedniej temperatury. Najlepsza to taka pomiędzy 180 a 190 stopni. Umożliwia to powstanie chrupiącej skórki, za której sprawą ciasto nie pije tak intensywnie tłuszczu.

Ciasto powinno szybko się ścinać, ale nie od razu rumienić. W przeciwnym razie placki ziemniaczane środku mogą być wpół surowe, a więc też niezdatne do spożycia.

Jak odtłuścić placki ziemniaczane na 5 sposobów?

Na forach internetowych gospodynie domowe dzielą się między sobą sprytnymi trikami, które ułatwiają im przygotowywanie potraw. Można wśród nich znaleźć m.in. porady, jak odtłuścić placki ziemniaczane. Oto 5 najlepszych sposobów!

  1. Wlejmy ocet do masy ziemniaczanej - Na jeden kilogram ziemniaków powinna przypadać łyżka octu. Produkt ten nie wpłynie na smak naszego obiadu, ale za to zmieni jego właściwości. Sprawi, że placki ziemniaczane będą chłonąć mniej tłuszczu.  
  2. Do ciasta na placki ziemniaczane możemy dodać też spirytus - Podobnie jak w przypadku octu, odrobina spirytusu poprawia konsystencję, nie wpływając jednocześnie na smak potrawy. Bez obaw, tak niewielka ilość alkoholu raczej nie sprawi, że się upijemy. 
  3. Tłuszcz w plackach ziemniaczanych zwalczajmy... tłuszczem - Chodzi o to, aby do masy na placki dodać trochę oleju, na którym będą one smażone. To sprawi, że ciasto nie będzie tak łapczywie chłonąć tłuszczu podczas obróbki na patelni. Można go więc dodać mniej. 
  4. Wybierzmy odpowiednią patelnie - Najlepiej smażyć placuszki na patelni z grubym dnem, z nieprzywierającej powłoki ceramicznej lub teflonowej. Oczywiście, tylko jeśli nie jest ona porysowana. Taki sprzęt kuchenny równomiernie utrzymuje temperaturę i można na nim przygotowywać placki ziemniaczane, wykorzystując naprawdę minimalną ilość tłuszczu. 
  5. Wyłóżmy naczynie ręcznikiem papierowym - Nawet jeśli placki ziemniaczane wyjdą nam zbyt tłuste, wciąż możemy je uratować, odsądzając tłuszcz za pomocą zwykłego kuchennego ręcznika z papieru. Wystarczy wyłożyć nim naczynie, w którym jedzenie będzie przechowywane.
Jak odtłuścić placki ziemniaczane? Można ułożyć je na ręczniku papierowym, papierze lub pergaminie
Jak odtłuścić placki ziemniaczane? Można ułożyć je na ręczniku papierowym, papierze lub pergaminie 123RF/PICSEL

Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu przy odgrzewaniu?

Placki ziemniaczane zawsze są najsmaczniejsze wtedy, gdy jemy je na świeżo. Jeśli jednak musimy już odgrzewać tę potrawę, to róbmy to w piekarniku. Trzeba bowiem wiedzieć, że każde kolejne smażenie na patelni, to dodatkowe porcje tłuszczu w naszych plackach. Stają się one więc bardziej kaloryczne i niezdrowe. 

Zobacz także:

„Zdrowie na widelcu”: Placki ziemniaczane w proszku. Jak najkrótsza lista składnikówPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas