Placki ziemniaczane w sosie śmietanowym
Placki ziemniaczane smakują doskonale. Zwłaszcza w zestawieniu z pysznym sosem śmietanowym.
Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wrzuć kawałki mięsa i smaż, aż mięso ładnie się zrumieni. Następnie dopraw je solą oraz pieprzem i jeszcze przez chwilę podsmażaj. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlej nieco świeżego oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę.
Dodaj plasterki pieczarek i usmaż. Następnie oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, smaż, nie rumieniąc. Cały czas mieszając, wlej bulion i śmietanę. Zagotuj. Dodaj musztardę i gotuj przez 5 minut. Na koniec do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Sosem polej wcześniej przygotowane placki ziemniaczane.