Placki ziemniaczane w sosie śmietanowym

Placki ziemniaczane smakują doskonale. Zwłaszcza w zestawieniu z pysznym sosem śmietanowym.

Pyszne placki
Pyszne placki 123RF/PICSEL

Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wrzuć kawałki mięsa i smaż, aż mięso ładnie się zrumieni. Następnie dopraw je solą oraz pieprzem i jeszcze przez chwilę podsmażaj. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlej nieco świeżego oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę.

Dodaj plasterki pieczarek i usmaż. Następnie oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, smaż, nie rumieniąc. Cały czas mieszając, wlej bulion i śmietanę. Zagotuj. Dodaj musztardę i gotuj przez 5 minut. Na koniec do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Sosem polej wcześniej przygotowane placki ziemniaczane. 

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas