Placki ziemniaczane z gulaszem
Pożywne i smaczne.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 2 jajka, - 1,5 łyżki mąki, - sól, pieprz, - 60 dag wieprzowiny, - 30 dag boczku, - po jednej papryce czerwonej i zielonej, - 2 cebule, - 3 ząbki czosnku, - szklanki bulionu z kostki, - szklanki śmietany, - 2 łyżki pasty paprykowej, - 1 łyżka mąki, - po jednej łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, - 2 listki laurowe, - kilka ziarenek pieprzu, - olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w średnią kostkę, boczek w słupki. Obrane i opłukane warzywa pokroić w paski. 2. Mięso oraz boczek podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać pokrojone warzywa, listek, ziarenka pieprzu, paprykę słodką i ostrą, oraz bulion, dusić 30 minut. 3. Do gulaszu dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i pastę paprykową, dusić jeszcze 10 minut, doprawić solą, pieprzem. 4. Ziemniaki, cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce odstawić na 5 minut, odlać część wody, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz, dokładnie wszystko wymieszać. 5. Na średniej patelni rozgrzać olej, kłaść porcje cista średnicy patelni, smażyć na rumiano z obu stron. Na usmażone placki kłaść porcje gulaszu. Podawać złożone na pół.