Placki ziemniaczane z gulaszem

Przepis na tradycyjne placki po węgiersku. Ten smak nigdy się nie znudzi!

Placki po węgiersku
Placki po węgiersku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w mikserze. Zostawić je na ok. 5 minut po czym odsączyć na sitku z wody. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę i czosnek, jajko i pół łyżeczki soli, wymieszać.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor.

Gulasz: Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić drobno. Marchewkę pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.

W szerokim naczyniu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę, mieszając podsmażać przez kilka minut.

W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, obsmażyć kawałki mięsa. 

Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. 

Doprawić mieloną papryką. Wlać gorący bulion w ilości aby zakryło składniki. Dodać sól, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. półtorej godziny, do miękkości mięsa. 

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone pieczarki.

Do gulaszu dodać też podsmażoną na maślę mąkę. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.

Gotowy gulasz nakładać na usmażony placek i przykryć drugim. 

Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas