Placki ziemniaczane z gulaszem
Przepis na tradycyjne placki po węgiersku. Ten smak nigdy się nie znudzi!
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w mikserze. Zostawić je na ok. 5 minut po czym odsączyć na sitku z wody. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę i czosnek, jajko i pół łyżeczki soli, wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor.
Gulasz: Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić drobno. Marchewkę pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.
W szerokim naczyniu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę, mieszając podsmażać przez kilka minut.
W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, obsmażyć kawałki mięsa.
Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami.
Doprawić mieloną papryką. Wlać gorący bulion w ilości aby zakryło składniki. Dodać sól, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. półtorej godziny, do miękkości mięsa.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone pieczarki.
Do gulaszu dodać też podsmażoną na maślę mąkę. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.
Gotowy gulasz nakładać na usmażony placek i przykryć drugim.
Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.