Placki ziemniaczane z gulaszem
Przepis na tradycyjne placki po węgiersku. Ten smak nigdy się nie znudzi!

Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól
- 5 łyżek tłuszczu o smażenia
- do podania: śmietana, natka pietruszki
- gulasz
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- ok. 1 l bulionu
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w mikserze. Zostawić je na ok. 5 minut po czym odsączyć na sitku z wody. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę i czosnek, jajko i pół łyżeczki soli, wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor.
Gulasz: Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić drobno. Marchewkę pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.W szerokim naczyniu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę, mieszając podsmażać przez kilka minut.W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. Doprawić mieloną papryką. Wlać gorący bulion w ilości aby zakryło składniki. Dodać sól, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. półtorej godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone pieczarki.Do gulaszu dodać też podsmażoną na maślę mąkę. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.Gotowy gulasz nakładać na usmażony placek i przykryć drugim. Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.