Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane z gulaszem

Przepis na tradycyjne placki po węgiersku. Ten smak nigdy się nie znudzi!

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • 5 łyżek tłuszczu o smażenia
  • do podania: śmietana, natka pietruszki

Składniki - gulasz

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • ok. 1 l bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w mikserze. Zostawić je na ok. 5 minut po czym odsączyć na sitku z wody. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę i czosnek, jajko i pół łyżeczki soli, wymieszać.

Reklama

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor.

Gulasz: Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić drobno. Marchewkę pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.

W szerokim naczyniu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę, mieszając podsmażać przez kilka minut.

W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, obsmażyć kawałki mięsa. 

Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. 

Doprawić mieloną papryką. Wlać gorący bulion w ilości aby zakryło składniki. Dodać sól, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. półtorej godziny, do miękkości mięsa. 

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone pieczarki.

Do gulaszu dodać też podsmażoną na maślę mąkę. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.

Gotowy gulasz nakładać na usmażony placek i przykryć drugim. 

Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje