Placki ziemniaczane z gulaszem

Placki po węgiersku
Placki po węgiersku123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • 5 łyżek tłuszczu o smażenia
  • do podania: śmietana, natka pietruszki

- gulasz

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • ok. 1 l bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?