Placki ziemniaczane z imbirem i chilli

Aktualizacja

Placki ziemniaczane z imbirem i chilli są bardzo wyraziste w smaku. Modyfikacja tradycyjnego przepisu o dwa nietypowe składniki nadają im zupełnie nowy aromat. Wielu twierdzi, że placki ziemniaczane z imbirem i chilli to najlepsza wersja tej potrawy.

Jedno z ulubionych dań Polaków w nieco innym wydaniu, czyli placki ziemniaczane z imbirem i chilli
Jedno z ulubionych dań Polaków w nieco innym wydaniu, czyli placki ziemniaczane z imbirem i chilli123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane z imbirem i chilli - przygotowanie

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Pozostaw na kilka minut, odciśnij i odlej nadmiar płynu. Baza nie powinna być zbyt miękka, dlatego warto zrobić to nawet kilkakrotnie.

Dodaj posiekaną cebulę, jajko, mąkę oraz dopraw odrobiną soli. Tajemniczym składnikiem jest dodatkowo świeżo starty imbir i drobno pokrojona papryczka chilli. Możesz użyć także wersji suszonej – po niecałej łyżeczce. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Masę nakładaj łyżką w takiej ilości, aby powstały cienkie placki (wtedy są najbardziej chrupiące). Smaż z obu stron, a po wszystkim odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Posól do smaku i podawaj. Solo, ze śmietaną lub ulubionym sosem.

Sprawdź też podobne przepisy:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Szwajcarska zupa serowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas