Reklama

Reklama

Warzywne placki

Są kolorowe i smaczne, a co najważniejsze – zdrowe oraz lekkostrawne, bo podane z sosami, ziołami i przyprawami przyspieszającymi metabolizm.

Kalafiorowe placki z cukinią

Czas przyrządzenia: ok. 30 min + gotowanie kalafiora
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 mała cukinia
  • 2 małe cebule
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 2 szkl. jogurtu
  • garść listków mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz curry w proszku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Zalej je posoloną wodą. Gotuj 20 minut. Cukinię oczyść, grubo zetrzyj, odciśnij nadmiar soku. Cebule obierz, posiekaj. Zeszklij na maśle. Dołóż cukinię i duś całość ok. 5 minut. Ugotowany kalafior odcedź, osącz. Od razu rozgnieć go widelcem, połącz z podsmażoną cukinią i cebulą. Masę warzywną odstaw, by przestygła. Potem dodaj do niej mąkę kukurydzianą i jajka. Przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.

2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz nakładaj porcje ciasta, formując owalne racuchy. Placki smaż na rumiano (razem ok. 15 minut). Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go  z jogurtem. Sos przypraw na pikantnie curry i wsyp posiekaną miętę, by usprawnić trawienie. Podawaj do placków.

Reklama

Wersja light

Do placków dodaj gałkę muszkatołową. Pobudza trawienie i pomaga pozbyć się problemów trawiennych, takich jak niestrawność czy infekcje jelitowe. Zamiast smażyć placki, upiecz je w piekarniku. Dzięki temu nie będziesz musiała dodawać oleju i zmniejszysz kaloryczność dania. Placki piecz 30 minut w 180 st.

Wersja przy endometriozie

Jednym z objawów endometriozy są obfite miesiączki. Wiąże się to z ryzykiem wypłukania z organizmu żelaza i grozi stanami osłabienia, a nawet anemii. Dlatego zamień 1/2 kalafiora na 45 dag ugotowanej czerwonej soczewicy, bogatej w ten pierwiastek.

Placki ziemniaczane z marchwią

Czas przyrządzenia: 20 min + smażenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 3 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula,
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • gałka muszkatołowa
  • mielona ostra papryka
  • mielony cynamon
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz, osusz. Cebulę obierz. Wszystkie przygotowane warzywa grubo zetrzyj, mocno odciśnij sok.

2. Masę na placki wymieszaj z mąką i jajkami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką i ostrą papryką.

3. Na patelni rozgrzewaj porcjami olej. Nakładaj porcje ciasta, formując owalne placki. Smaż na rumiano (razem ok. 15 minut). Przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

4. W tym czasie przecier pomidorowy podgrzej. By podkręcić tempo przemiany materii, przypraw go gałką muszkatołową, ostrą papryką oraz cynamonem. Posól. Sos podawaj do placków.

Wersja dla diabetyków

Zamiast ziemniaków, które mają wysoki indeks glikemiczny, dodaj 2 cukinie (grubo starte i odciśnięte), jej IG to tylko 15. Z tego samego powodu mąkę pszenną zamień na owsianą lub orkiszową.


Dyniowe racuchy

Czas przyrządzenia: 15 min + smażenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 duża dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • ok. 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag ricotty (ew. twarożku śmietankowego)
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • po 3 łyżki posiekanego oregano i koperku
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • mielony imbir
  • 1 chili
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Dynię oczyść, obierz, miąższ zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

2. W miseczce wymieszaj rozdrobnione warzywa. Dodaj mąkę i jajka. Masę przypraw solą, pieprzem i mielonym imbirem. Na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Łyżka nakładaj ciasto, formując spore placki. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony (w sumie ok. 20 minut). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Chili oczyść, opłucz, drobno posiekaj.

3. Ricottę wymieszaj z jogurtem. Posól u. By pobudzić wydzielanie soków trawiennych i podkręcić metabolizm, do sosu dodaj oregano, koperek oraz przypraw go chili, imbirem i pieprzem.

Wersja light

Zamiast ricotty użyj naturalnego serka homogenizowanego - ma dużo mniej tłuszczu, a tym samym mniej kalorii. Do smażenia użyj połowę tłuszczu. Aby racuchy nie przywierały, użyj oleju w spreju lub namocz papier  kuchenny w oleju i przecieraj nim całą patelnię.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Placki warzywne | dania wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje